Kaip palengvinti vaiko adaptaciją darželyje?

Vaiko pradėjimas lankyti darželį – naujas ir svarbus etapas visiems šeimos nariams. Puiku, jei vaikas greitai bei lengvai adaptuojasi naujojoje erdvėje. Tačiau, ką daryti tuo atveju, kai patiriama sunkumų? Kaip palengvinti vaiko adaptaciją darželyje? Štai, keli svarbūs patarimai.  

Būkite nusiteikę pozityviai

Nepamirškite, kad vaikai yra labai pastabūs bei puikiai pastebi ir jaučia suaugusiųjų nuotaikas. Tad labai svarbu, kad ir jūs patys išliktumėte ypač pozityviais ir būtumėte visada gerai nusiteikę. Atminkite, kad vaikas jaučiasi kur kas geriau ir saugiau, kai žino, kad jam artimiausi bei svarbiausi žmonės jaučiasi ramūs, saugūs ir yra pakilios nuotaikos – tai suteiks pasitikėjimo savimi ir jūsų vaikams.

Kalbėkite su vaiku apie buvimą darželyje

Vaiko adaptacija darželyje bus gerokai paprastesnė bei lengvesnė ir tuo atveju, jei apie tai su juo kalbėsite. Pirmiausia pakalbėkite su vaiku apie tai, kodėl yra verta lankyti darželį, ką jame galima veikti, kokią naudą tai neša? Taip pat kasdien raskite laiko vaiko paklausti, kaip jis jaučiasi, kaip praėjo diena, kas labiausiai įsiminė, nustebino ir patiko?

Nebūtina palikti vaiką visai dienai

Jei vaikui sekasi sunkiau adaptuotis darželyje, tokiu atveju, atminkite, kad tikrai nebūtina palikti vaiko visai dienai. Pradėkite nuo trumpesnių laiko intervalų, pavyzdžiui, nuo 3 – 4 valandų ir po truputį laiką ilginkite. 

Verta kartu su vaiku skaityti knygas apie darželį

Lengviau adaptuotis bus ir tuo atveju, jei kartu su savo atžala skaitysite knygas apie darželį. Iš jų vaikas gaus daug naudingos informacijos apie tai, kuo naudingas gali būti buvimas šioje erdvėje, ką joje galima veikti? Tad vos tik pradėjus vaikui lankyti šią erdvę, raskite bent keliolika minučių per dieną įdomiems skaitiniams.Na, o pabaigai belieka tik pridurti, kad jei jūsų vaikui sunkiai sekasi adaptuotis darželyje, tai nereikėtų pernelyg išsigąsti – su tuo susiduria nemaža dalis vaikų bei tėvų. Tačiau pritaikius šiuos patarimus, darželis palengva taps vieta, į kurią norėsis sugrįžti.