Kvietinių miltų alternatyvos netoleruojantiems gliuteno
|Išgirdus diagnozę, jog iš savo mitybos reikia išbraukti visus produktus, sudėtyje turinčius gliuteno, dauguma susiima už galvos. Juk baltymo gliuteno gausu kasdien vartojamuose maisto produktuose – ypač kalbant apie grūdinės kilmės ingredientus. Kvietiniai miltai – dažno lietuvio pasirinkimas. Deja, tačiau šiai ir kitoms (ruginių, miežinių) miltų rūšims reikia ieškoti pakaitalų – kokie jie?
Kokosų miltai
Tai vienas mėgstamiausių pasirinkimų tarp žmonių, kurie netoleruoja glitimo. Vertėtų prisiminti, kad kokosų miltai turi ir daugiau privalumų. Juose yra palyginti daugiau skaidulų, nei įprastai galėtume rasti kitų rūšių miltuose. Tokia sudėtis gali padėti tiems, kurie turi virškinimo problemų bei kasdien nesuvartoja pakankamai skaidulų kupinų maisto produktų. Taip pat šie neretai ekologiški miltai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Minėtosios skaidulinės medžiagos yra kertinis veiksnys, prisidedantis prie cukraus lygio reguliavimo ir standartizavimo. Žvelgiant iš praktiškos perspektyvos, šią miltų rūšį pravarčiausia naudoti tokiuose kepiniuose kaip mufinai, blynai ar net duona. Nepamirškite, kad kokosų miltų užtenka daug mažesnio kiekio, nei, pavyzdžiui, naudojant kvietinius miltus. Jų geriau nepadauginti ir pasidomėti atitinkamais matmenų keitimo standartais, kadangi gaminiai gali gautis ne tokie, kokių buvo tikėtasi.
Migdolų miltai
Mėgstantiems įvairius riešutus, migdolų miltai nėra naujiena. Dauguma žmonių renkasi šį tipą dėl turtingo ir įdomaus skonio, tačiau vertėtų paminėti ir tai, kad tai bene maistingiausia miltų rūšis. Netoleruojantiems gliuteno tai bene puikiausia alternatyva. Migdolų miltai yra labai vertinami dėl didelio vitamino E kiekio. Šio nauda yra neįkainojama bet kuriam iš mūsų, kadangi prisideda prie širdies ligų prevencijos bei yra asocijuojama su geresne smegenų veikla. Kaip ir minėta kokosų alternatyva, šie ekologiški miltai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Rekomenduojama šiuos miltus naudoti kasdieniuose kepiniuose – tai gali būti tiek keksiukai, tiek pyragai. Migdolų miltus galima pritaikyti ir nesaldžiuose gaminiuose – ruošiant kepti vištieną ar žuvį, pastarąjį pasirinkimą galima apvolioti miltuose vietoj džiūvėsėlių.
Ryžių miltai
Logiška, kad ši miltų rūšis yra gaunama apdorojant ryžius. Visgi, skirtis gali jų rūšys, kas lemia tiek maistingumo, tiek skonio rodiklius. Parduotuvėse galima rasti miltų, kurie yra padaryti būtent iš baltų arba rudų ryžių. Pirmasis tipas neretai yra puresnis – ideali kvietinių miltų alternatyva, netoleruojantiems gliuteno ir pasiilgusiems saldžių kepinių. Rudųjų ryžių pagrindo miltai turi riešutinį poskonį, pasižymi didesniu skaidulų kiekiu. Tai sveikesnis ir sotesnis gaminys. Sakoma, kad tai viena puikiausių miltų rūšių, norintiems susitvarkyti su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje. Žiūrint praktiškai, gaminti su šia rūšimi galima bet ką, tačiau labiausiai šie miltai yra pritaikomi kepant duonas ir ruošiant padažus. Vertėtų išbandyti abu tipus ir išsirinkti asmeninį favoritą, kurį naudosite kuo dažniau.